Kategorije
KONTAKTIRAJTE NAS - GDPR
Jebu me na društvenim mrežama
01 studenoga
2014
IZDVOJENO POLITIKA
2124 Pregleda

TKO TU KOGA, VLADA BRANITELJE ILI BRANITELJI VLADU?

Zadnjih desetak dana svjedočimo političkom spektaklu u režiji nekoliko braniteljskih udruga koje traže smjenu ministra branitelja Predraga Matića, njegovog pomoćnika Bojana Glavaševića i njegove zamjenice Vesne Nađ, zašto traže njihovu smjenu, navodno zbog toga što ne čine ništa za boljitak braniteljskih uvjeta življenja, naprotiv oni još te uvjete pogoršavaju. Vlada kaže da uopće nije dirala u prava branitelja invalida, a nekoliko braniteljskih udruga kažu da je dirala u njihova prava!? Tko je u pravu i tko tu koga, Vlada branitelje ili branitelji Vladu?

mir - peace

 

Prvo raščistimo tko su i kakva su prava HRVI (Hrvatski ratni vojni invalid iz Domovinskog rata), po članku 5. Zakon o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji.


Članak 5.

(1) Hrvatski ratni vojni invalid iz Domovinskog rata (u daljnjem tekstu: HRVI iz Domovinskog rata) je hrvatski branitelj iz Domovinskog rata kojem je organizam oštećen najmanje 20% zbog rane ili ozljede koju je zadobio u obrani suvereniteta Republike Hrvatske, odnosno kao zatočenik u zatvoru ili neprijateljskom logoru u Domovinskom ratu. Smatra se da je oštećenje organizma zatočenika u neprijateljskom logoru na toj osnovi najmanje 20% trajno.

(2) HRVI iz Domovinskog rata je i hrvatski branitelj iz Domovinskog rata kojem je organizam oštećen najmanje 20% zbog bolesti, a bolest, pogoršanje bolesti, odnosno pojava bolesti neposredna je posljedica sudjelovanja u obrani suvereniteta Republike Hrvatske u Domovinskom ratu.

(3) Prava HRVI iz Domovinskog rata utvrđena ovim Zakonom ostvaruje i osoba (medicinsko osoblje, ratni izvjestitelji, pripadnici vatrogasnih postrojbi, pomorci, članovi posade brodova trgovačke mornarice i druga osoba) kojoj je organizam oštećen za najmanje 20% zbog rane ili ozljede koju je zadobila pri obavljanju vojnih ili drugih dužnosti po nalogu nadležnih tijela državne vlasti Republike Hrvatske u obrani suvereniteta Republike Hrvatske u Domovinskom ratu ili kao zatočenik u neprijateljskom logoru u Domovinskom ratu.

(4) Osobi iz stavka 3. ovoga članka, kada ispuni propisane uvjete, pripadaju sljedeća prava iz ovoga Zakona:

– pravo na osobnu invalidninu
– pravo na posebni doplatak
– pravo na doplatak za njegu i pomoć druge osobe
– pravo na ortopedski doplatak
– pravo na naknadu troškova prijevoza.

(5) HRVI iz Domovinskog rata je i stranac kojem je kao hrvatskom branitelju iz Domovinskog rata organizam oštećen najmanje 20% zbog rane ili ozljede koju je zadobio u obrani suvereniteta Republike Hrvatske ili kao zatočenik u neprijateljskom logoru ili zbog bolesti, a bolest, pogoršanje bolesti, odnosno pojava bolesti neposredna je posljedica sudjelovanja u obrani suvereniteta Republike Hrvatske.

Više o pravima HRVI možete pročitati na ovom linku: PRAVA HRVATSKIH RATNIH VOJNIH INVALIDA IZ DOMOVINSKOG RATA


Znači HRVI imaju prava koja proističu iz njihove invalidnosti i koje je država zakonski uredila, da li su neka od tih prava “dirana”, pitanje je za mjerodavne službe, ako jesu treba točno razjasniti što je i u kojoj mjeri i zašto uskraćeno HRVI.

Dakle ako postoji razlog za braniteljski bunt on bi trebao biti baziran na činjenicama koje se mogu potkrijepiti i dokazati, a ne odmah krenuti na ulicu i tražiti smjene, smjene se rade na izborima, a ovakav način protestiranja je ništa drugo doli uvertira u predizborne skupove. Branitelji su puno puta prosvjedovali, ali nikada protiv HDZ-ove vlasti koja im je isto uskratila neka od prava. Izgleda da je ispravno prosvjedovati samo kada je SDP na vlasti, kakvo god imali mišljenje o sposobnostima te Vlade, pričekajmo izbore i pokažimo da su se branitelji borili za demokratsku Hrvatsku, a ne za Hrvatsku na kojoj ulica diktira politiku!

Kako god bilo, činjenica je da se prava branitelja ne traže na ulici, za to postoje institucije države za koju su se branitelji i borili, veoma je znakovito da su prava branitelja uvijek ugrožena kada je na vlasti lijeva politička opcija, sjetimo se samo prosvjeda na splitskoj rivi, tamo se je isto iskazivalo veliko nezadovoljstvo društveno-političkom situacijom i od pojedinaca otvoreno pozivalo na državni udar, sada situacija nije takva da se poziva na državni udar, ali traženje smjene ministra Matića koji je i sam branitelj i bivši logoraš, traženje smjene pomoćnika ministra Bojana Glavaševića, sina istinskog narodnog heroja je više nego očito politički motivirano, mada se branitelji koji sudjeluju u protestu kunu da oni nisu tu iz političkih razloga, možda oni i nisu ali oni koji su organizirali ovaj prosvjedni skup teško mogu pobjeći od takve etikete.

Kada bi ovu situaciju gledali sa strane, dobili bi dojam da u našoj napaćenoj Domovini loše žive samo branitelji i nitko drugi, gdje su stotine tisuća nezaposlenih, penzioneri i ostala sirotinja koja kopa po kontejnerima da bi preživjela i izvodi razna čudesa bez da puštaju glas protiv nadležnog ministarstva, možda zato što ministarstvo za kontejnere ne postoji.

Pojavio se u braniteljskom šatoru i predsjednik RH Ivo Josipović u nakani posredovanja između ministra Matića (Vlade) i branitelja, koliko je uspio u toj nakani, po svemu sudeći nije, da li je dobio pokoji politički bod, vjerojatno je, čudno da se osim pokraj braniteljskog šatora naš Predsjednik nije pojavio i pored onih koji kopaju po kontejnerima, možda bi posredovanje između njih i kontejnera urodilo nekim boljim rezultatima, naravno pravednijim.

Puno je članaka i komentara u svim medijima o trenutnoj situaciji s prosvjedom nekoliko braniteljskih udruga, puno je kritika na njihov račun, javljaju se i drugi branitelji koji kritiziraju ovakav način prosvjeda i otvoreno kažu da je prosvjed politički motiviran, dovoljno je samo malo promisliti i uvidjeti da ovakvih prosvjeda braniteljskih udruga nije bilo dok je na vlasti bio HDZ, zar je braniteljima onda bilo bolje nego sada, možda je, da li je bilo bolje ostalim građanima Lijepe naše, možda je, ali poanta je u tome da je svima nama zajedno sada gore, tko je kriv, Matić, Glavašević, Nađ, Milanović, Srbi, EU, ćirilica, recesija, Karamarko ili svi ostali koji nisu jednomisleći s njihovom parolom.

Ono što u konačnici bode oči je ta parola odnosno transparent koji je stavila osoba(e) s namjerom da identificira, obilježi i uništi neprijatelja, 1991. PROTIV JUGOSLAVIJE – 2014. PROTIV JUGOSLAVENA, znači sada kada nema rata i neprijatelja, treba ga izmisliti i to u obliku nacionalnosti koja ne postoji, a s njom se može obilježiti svaki politički neistomišljenik i na taj način stvoriti neprijatelja, jesu li Jugoslaveni novi Židovi koji trebaju biti krivi za opću društvenu frustraciju i krizu, čini se da jesu, kome je to cilj, čini se da to svi znaju ali samo malobrojni izgovaraju, jer poučeni prošlošću znamo da je najlakše okriviti manjinu ili imaginarnog neprijatelja da bi skrenuli pozornost s vlastite nesposobnosti, ali na kraju to uvijek plate nevini.

Činjenica je da niti branitelji Vladu, niti Vlada branitelje, već i jedni i drugi sve nas zajedno uz pomoć još nekih, koji će nas nastaviti u mozak kada odu ovi što nas sada!

Što poručiti svim stranama u “sukobu”? Komunicirajte ljudi, komunicirajte i riješite probleme!
Ostavite KomentarNajčitaniji postovi

25 prosinca 2017
IZDVOJENO
Hercegovka
Ne, ona se nije dala pokoriti zlim mislima. Naučila se životu sa Zemljom, s godišnjim ritmovima, djelovanja u pravo vrijeme. Zna koja su posla Božja, a koja njena. Zna da čovjek snuje, a Bog određuje. Ona je u miru s Bogom, zahvalna za svaki san u kojem ju posjeti sin, muž. Veseli se svakom...
23 kolovoza 2014
IZDVOJENO
Zlostavljanje životinja!
Svijet u kojemu živimo je dar prirode, a sva živa bića na ovom našem planetu su s jednakim pravom na život prisutna na njemu, naravno većina tih živih bića je prisutna na Zemlji duže od nas, mi ljudi smo"došli" među zadnjima ali smo ubrzo uvidjeli da prirodni dar koji imamo možemo iskoristiti...
17 rujna 2014
IZDVOJENO
Što je mobbing odnosno zlostavljanje na radnom mjestu?
Slušajući priče o mobbingu, odnosno o zlostavljanju na radnom mjestu, čini se kao da do prije dvadesetak godina mobbing nije niti postojao i onda se odjednom pojavio, tako to izgleda iz današnjeg kuta gledanja, ali naravno mobbing je prisutan od kada je vijeka i svijeta...
02 rujna 2014
EKOLOGIJA
Ubijanje tuljana u Kanadi i drugim zemljama!
Morski sisavci koji oduševljavaju svojom inteligencijom ubijaju se iz komercijalnih razloga, zemlje koje prakticiraju i odobravaju ovaj izlov tuljana su Namibija, Danska (Grenland), Island, Norveška, Rusija i zemlja u kojoj se odvija najveći pokolj tuljana, Kanada. Brojke ubijenih tuljana...
15 rujna 2014
IZDVOJENO
Afganistanska djevojka bez imena!
Ona se sjeća trenutka fotografiranja, fotograf ju je slikao. Sjeća se ljutnje koju je tada osjećala, čovjek je bio stranac. Prije toga nikada nije fotografirana. Sve do trenutka kada su se ponovno sreli nakon punih 17 godina. Ispostavilo se da je portret koji je napravio Steve McCurry jedan od onih...

Komentari Članaka

Nesa
2018-08-18 15:25:50
Zene su zene i svugde su lepe. Ne zato sto sam lokalpatriota ali mislim da su nase zene ipak za kopl...
Nesa
2018-08-18 15:19:38
Sada je Kurdima lakse i na konju su kad imaju podrsku Dragana i Jakova. Cccc...
Ernest
2014-12-23 22:24:46
Dobio sam ime po tom velikom čovjeku, moja mama je smatrala da će me to obilježiti kao čovjeka :...
Elvis
2014-12-08 21:52:28
Ovo je prvi put da je mene neki vjerski poglavar oduševio svojim učestalim ukazivanjem na nepravil...
Vanesa
2014-12-06 00:30:03
Ovaj Papa je stvarno pokazao da je moralna osoba, osoba koja prepoznaje prave ljudske vrijednosti....

PRIJATELJ BLOGA JEBU.ME

kućni ljubimci