Kategorije
KONTAKTIRAJTE NAS - GDPR
Jebu me na društvenim mrežama
02 rujna
2017
PREPORUKA
1954 Pregleda

Pleme

pleme
Kažu kako su plemena nastala kao obiteljske i individualne interesne zajednice radi lakšeg opstanka na određenom području. Obrana od neprijatelja, lov, uzgoj bilja i životinja,  itd., sve je bilo lakše u plemenu, pleme je bilo nositelj ravnopravnog zajedništva.

Čovjekov iskorak iz prapovijesne prvobitne zajednice ka plemenu je svakako u tom trenutku bio veliki iskorak s evolucijskom svrhom.

Ono što je slijedilo je postepeno ujedinjavanje raznih plemena radi lakšeg kontroliranja velikih teritorija , tzv. plemenski savezi sa središnjim vijećima koja su odlučivala o svemu u plemenskoj zajednici.

Čini se kako je sve dobro funkcioniralo sve do trenutka kada se razni plemenski savezi međusobno počinju ujedinjavati i s time granice teritorija postaju jasne svima koji se nalaze oko njih, to je trenutak kada iz plemena prelazimo u državno uređenje.

Čini se kako je nastanak država bio neminovni čovjekov put iz prvobitne zajednice preko plemena do uređenja koje nazivamo država, uređenje koje samim svojim postojanjem nameće mnoštvo pravila radi samog svog održanja.

Naravno ta pravila utječu na svakog pojedinca, slagao se on s tim pravilima ili ne, država je sa svim koristima koje je nudila pojedincima donijela i mnoštvo ograničenja.

Koliko god se osjećamo sigurnima u svojim državama, od malih nogu naviknuti na takav poredak, potpuno izbrisane svijesti o svom davnom društvenom porijeklu od prvobitne zajednice do plemena kao prirodnih zajednica, zanemarujemo svoju plemensku biti kao nešto nazadno, a ne kao društveno uređenje koje je živjelo u skladu s prirodom, sa slobodom koja je u državi kakvu poznajemo sve potisnutija.

Državu kakvu poznajemo jednoga dana ćemo se sjećati sa sjetom, kao starijim bratom plemena, jer ono čemu vodi konzumerističko društvo u državama je nastajanje superdržava, u jednu smo ušli, a kako stvari stoje, te superdržave će na uštrb ljudskih sloboda još više rasti, sve dok same sebe ne progutaju.

A dotle dragi moji ljudi, nađite svoju malu zajednicu, svoje malo pleme, ne namećite nikome na silu svoju volju, budite slobodni i uživajte, nemojte se širiti i postati država, živite s prirodom.
Ostavite KomentarNajčitaniji postovi

25 prosinca 2017
IZDVOJENO
Hercegovka
Ne, ona se nije dala pokoriti zlim mislima. Naučila se životu sa Zemljom, s godišnjim ritmovima, djelovanja u pravo vrijeme. Zna koja su posla Božja, a koja njena. Zna da čovjek snuje, a Bog određuje. Ona je u miru s Bogom, zahvalna za svaki san u kojem ju posjeti sin, muž. Veseli se svakom...
23 kolovoza 2014
IZDVOJENO
Zlostavljanje životinja!
Svijet u kojemu živimo je dar prirode, a sva živa bića na ovom našem planetu su s jednakim pravom na život prisutna na njemu, naravno većina tih živih bića je prisutna na Zemlji duže od nas, mi ljudi smo"došli" među zadnjima ali smo ubrzo uvidjeli da prirodni dar koji imamo možemo iskoristiti...
17 rujna 2014
IZDVOJENO
Što je mobbing odnosno zlostavljanje na radnom mjestu?
Slušajući priče o mobbingu, odnosno o zlostavljanju na radnom mjestu, čini se kao da do prije dvadesetak godina mobbing nije niti postojao i onda se odjednom pojavio, tako to izgleda iz današnjeg kuta gledanja, ali naravno mobbing je prisutan od kada je vijeka i svijeta...
02 rujna 2014
EKOLOGIJA
Ubijanje tuljana u Kanadi i drugim zemljama!
Morski sisavci koji oduševljavaju svojom inteligencijom ubijaju se iz komercijalnih razloga, zemlje koje prakticiraju i odobravaju ovaj izlov tuljana su Namibija, Danska (Grenland), Island, Norveška, Rusija i zemlja u kojoj se odvija najveći pokolj tuljana, Kanada. Brojke ubijenih tuljana...
15 rujna 2014
IZDVOJENO
Afganistanska djevojka bez imena!
Ona se sjeća trenutka fotografiranja, fotograf ju je slikao. Sjeća se ljutnje koju je tada osjećala, čovjek je bio stranac. Prije toga nikada nije fotografirana. Sve do trenutka kada su se ponovno sreli nakon punih 17 godina. Ispostavilo se da je portret koji je napravio Steve McCurry jedan od onih...

Komentari Članaka

Nesa
2018-08-18 15:25:50
Zene su zene i svugde su lepe. Ne zato sto sam lokalpatriota ali mislim da su nase zene ipak za kopl...
Nesa
2018-08-18 15:19:38
Sada je Kurdima lakse i na konju su kad imaju podrsku Dragana i Jakova. Cccc...
Ernest
2014-12-23 22:24:46
Dobio sam ime po tom velikom čovjeku, moja mama je smatrala da će me to obilježiti kao čovjeka :...
Elvis
2014-12-08 21:52:28
Ovo je prvi put da je mene neki vjerski poglavar oduševio svojim učestalim ukazivanjem na nepravil...
Vanesa
2014-12-06 00:30:03
Ovaj Papa je stvarno pokazao da je moralna osoba, osoba koja prepoznaje prave ljudske vrijednosti....

PRIJATELJ BLOGA JEBU.ME

kućni ljubimci